NY

SVERD Webbinarium: E-assessment – Digital examination med internationell utblick

Den 26 maj 2023 genomfördes ett SVERD/UHR webinar med Klaus Dieter Rossade, Open University, UK, tillika reperesentant i EADTU  Special Interest Group (SIG) on Online Assessment (2020 - 2022). Klaus Dieter Rossade gav oss internationell utblick kring både...

Mer om mikromeriter och kompetenspasset

Detta material från projektet Kompetenspasset som drivs av RISE, MYH, AF och Vinnova vänder sig till dig som är intresserad av vad mikromeriter är och kan vara för just din organisation. Materialet vänder sig till dig som är beslutsfattare eller utbildningsanordnare...

Ny temahelhet på Lärorikt ­– socioemotionella färdigheter

”Läraren kan hjälpa sina elever att utvecklas i känsloreglering genom att samtala mycket om känslor i klassrummet. Eleverna behöver lära sig att identifiera sina känslor och namnge dem”, säger forskaren Katariina Salmela-Aro i en av de artiklar som vi i dag publicerar...

En nystart för Digitaliseringsrådet

Regeringen har idag beslutat att Digitaliseringsrådet ska fortsätta sitt arbete i syfte att främja genomförandet av den allmänna digitaliseringspolitiken och digitaliseringen av den offentliga förvaltningen. Rådets arbete förlängs till och med den 31 december 2026....

SFS rapport om Tillgången till särskilt pedagogiskt stöd på 43 lärosäten

SFS släppte sin nya rapport om deras kartläggning om Tillgången till särskilt pedagogiskt stöd på 43 lärosäten 23 maj 2023 och hade ett soffsamtal om rapporten via Facebook Soffsamtal: Särskilt pedagogiskt stöd SFS satte sig ner i soffan för ett djupgående samtal om...

Sverdnytt

E-tidning

Bli medlem

Skriv upp dig idag

Bli medlem

Skriv upp dig idag

”Nya Vägar” seminarium samlade 200 deltagare

Nya Vägar till utbildning seminariet i Riksdagen den 26 februari samlade 200 deltagare. En huvudtalare var Ibrahim Baylan (s) från utbildningsutskottet. Han menade att kunskap och kompetens är vårt konkurrensmedel i en globaliserad värld. Samtidigt har vi sett att Sverige är ett av få länder där utbildningsambitionerna har sänkts.

Ibrahim Baylan underströk att gymnasieskolan har delats upp i skilda delar så att inte alla vägar leder vidare till en möjlighet om att kunna studera på Högskola eller Universitet.Han poängterade att vägen framåt ska vara att utbilda människor i yrken där personal behövs.

Idag har vi 30 000 färre högskoleplatser och han undrade vad kommer som kommer att hända ? En gissning var att lärosäten drar in utlokaliserade utbildningsplatser från orter utanför campus.

Han menade att det visserligen är bra att Alliansregeringen har skjutit till 10 000 nya platser till lärarutbildningarna. Problemet menade Ibrahim Baylan är dock inte att antalet platser är för litet utan att antalet sökande är för lågt till lärarutbildningarna. Lärarutbildningen måste göras mer attraktiv, det vill han satsa på.

Han vill göra följande satsningar på skolan:

– Stärkt budget till  grundskolan.

– Ge möjligheter ekonomiskt för mindre klasser

– Satsa på fler specialpedagoger.

– Reformera gymnasieskolan. Där en väg framåt är en tät dialog mellan arbetsmarknadens parter och då speciellt främja samarbetet mellan skola och  företag.

– Han talade om att göra om gymnasieskolan till yrkescollege med breda utbildningar.

Han berättade att söktrycket till skolan har ökat med 100 000 personer så nu är det fler än någonsin som vill studera på Högskolan. Förut var det 280 000 sökande senaste året 2013 var det 380 000 sökande till högre utbildning.

Kompetensförsörjning behövs. Centraliserar man utbildningsplatserna bara till de stora Campusorterna så klarar man ej kompetensförsörjning i hela landet. Ett ”Högskolelyft” behövs sade han utan att precisera vad det innebär mer exakt.

Han underströk att Alliansregeringen har gjort 140 miljarder i skattesänkningar men man bör öka antalet utbildningsplatser och utbildningsinsatser istället var Ibrahim Baylans besked.

Om man politiskt ger ett lägre takbelopp till Högskolorna så leder den politiken till neddragningar i antalet utbildningsplatser. Detta vill Ibrahim Baylan ändra på om (s) vinner valet.

Förra

Nästa

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Share This