NY

Regeringen har sparkrav på 80 miljoner i Skolverkets budget

Regeringens sparkrav på 80 miljoner i Skolverkets budget tvingar myndigheten att kapa kostnader. ”Det har varit kännbart”, säger ekonomichefen Homan Sadat till Altinget. Anledningen är att man vill se en effektivisering av Skolverket och att myndigheten återgår till...

18 riktlinjer för generativ AI i offentlig sektor

De 18 riktlinjerna har arbetats fram av Digg och IMY på uppdrag av regeringen, och 21 januari, presenterades och överlämnades de till civilminister Erik Slottner (KD). – Användning av AI kan förbättra effektiviteten i offentlig sektor, öka medborgarnyttan och höja...

Ny generaldirektör för Skolinspektionen

Regeringen har beslutat att anställa Marie Axelsson som generaldirektör och chef för Skolinspektionen. Hon påbörjar sin anställning den 1 april 2025. – Skolan ska gå tillbaka till grunderna. Tillbaka till en skola där elever lär sig läsa med riktiga böcker, där...

Undervisning på vetenskaplig grund har blivit en ny trend i den svenska skolan

Undervisning på vetenskaplig grund har blivit en ny trend i den svenska skolan. Problemet är att den är dyr att genomföra, men enligt regeringen är tajmingen god. – Jag menar att det i nuläget finns ett gyllene tillfälle eftersom barnkullarna går ned väldigt kraftigt,...

Lärosätena med flest avhandlingar

Mellan 2020 och 2023 doktorerade totalt 159 personer inom innovations- och entreprenörskapsforskningen. De tre lärosäten som har spikat flest avhandlingar är Lunds universitet (19 st), Högskolan i Jönköping (16 st) och Linköpings universitet (13 st). Hela listan finns...
Sverd Logo

Sverdnytt

E-tidning

Bli medlem

Skriv upp dig idag

Bli medlem

Skriv upp dig idag

Utbildningssektorn startar initiativ kring digitalisering i högre utbildning

EdTech Sweden är ett initiativ som samlar högskolor, statlig utbildningsanordnare, en forskningsstiftelse inom näringslivet, utbildningsföretag, intresseorganisationer inom högre utbildning och Edtechföretag. Syftet med initiativet är att sätta behovet av en strategi och vision nationellt på kartan. Något branschen har saknat de senaste tio åren.

– ”Det händer för lite i Sverige i en internationell jämförelse. Digitalisering av utbildning är en fråga om konkurrenskraft på individ, företags och nationsnivå”, säger Fredrik Svensson VD RAU och en av initiativtagarna till EdTech Sweden.

Vi ser stora nationella satsningar, bland annat i våra nordiska grannländer, Holland och Storbritannien, som alla tagit frågan på allvar och har en medveten långsiktig strategi.

– ”Det kommer definitivt inte att räcka med en utredning av MOOC:s eller nätbaserat lärande i högre utbildning. Det kommer behövas betydligt bredare satsningar”, menar Jannie Jeppesen som ansvarar för EdTech Sweden. “Digitaliseringskommissionen snuddar bara vid frågan, men borde ha den som fokusområde.”

I Sverige efterlyser näringslivet och offentlig sektor arbetskraft som kommer ut i arbetslivet och kan leda arbetet i en digitaliserad verksamhet och möjligheter för snabb kompetensomställning, med kontinuerlig uppdatering av kompetens under hela yrkeslivet. Lärosätena har stora utmaningar i att ställa om och utnyttja digitaliseringens möjligheter för effektivisering och kvalitetshöjning, ytterst en fråga om att man nu verkar i en globalt konkurrensutsatt marknad.Initiativet är nystartat och vill bland annat skapa en årlig mötesplats i internationell klass här i Sverige, för att sätta frågan om ”beslut på rätt plats” på agendan. I förlängningen vill vi skapa en förståelse för vikten av en nationell strategi och vision på en politisk nivå för att få kraft i det goda arbete som sker lokalt ute i verksamheterna.

Den 12-13 november går den första EdTech Sweden konferensen av stapeln i Stockholm. Mötesplatsen syftar till vara en mötesplats för beslutsfattare inom högre utbildning, corporate education, vuxenutbildning, myndigheter, politiker och näringsliv kring frågan om digitalisering inom utbildning.

EdTech Sweden med initiala samarbetspartners, fler partners tillkommer efterhand; Blekinge Tekniska Högskola, It´s Learning, Blackboard, Stiftelsen MTC, Anthon B Nilsen Utbildning AB, Lernia, SVERD och Rektorsakademien Utveckling som arrangerar det hela. 

Rektorsakademien Utveckling är en generator för idéer och utvecklingsprojekt med syfte att modernisera utbildning, för ökad kreativitet och ökat lärande. Vi vill vara en vitamininjektion och stimulera till förändring och innovation, tillsammans med våra samarbetspartners. Vårt arbete föds ur en drivkraft att göra saker som konstruktivt bidrar med något nytt.

 Läs mer här

 

Förra

Nästa

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Share This