Genom att ta in färre studenter via högskoleprovet skulle fler fullfölja sin utbildning. Det menar Riksrevisionen som har granskat antagningen till högskolan.
Granskningen visar att det i genomsnitt går sämre för studenter som antas via högskoleprovet jämfört med de studenter som kommer in på betyg. För de sist antagna i respektive urvalsgrupp är dock skillnaden obetydlig, vilket innebär att det inte går att öka genomströmningen genom att generellt minska andelen som tas in via högskoleprovet.
Granskningen visar även att högskoleprovet fungerar som en andra chans för dem som inte hade tillräckligt bra betyg för att komma in på konkurrensutsatta utbildningar.
För vissa specifika utbildningar skulle dock genomströmningen kunna förbättras genom att fler platser fördelas utifrån betyg. Vid utbildningar till exempelvis civilingenjör, jurist och läkare går det sämre för de sist antagna studenterna inom högskoleprovsurvalet jämfört med betygsurvalet.
– Det finns indikationer på att dagens regelverk är för restriktivt. Regeringen skulle kunna överväga att ge lärosätena större möjligheter att öka andelen studenter som antas via betyg till sina utbildningar, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.
Läs mer här: Ny granskningsrapport.